Wcześniejsze badania powiązały regularne spożycie kofeiny z dodatkowymi skurczami serca- częstym zjawiskiem, które jednak może prowadzić do chorób serca, udaru mózgu i zgonu w rzadkich przypadkach. Teraz, w pierwszym do tej pory badaniu, które analizuje długoterminową konsumpcję kofeiny, badacze doszli do wniosku, że regularne spożycie kofeiny nie jest związane z ekstrasystolią.


Praca opublikowana przez badaczy University of California w San Francisco (UCSF) w Journal of American Heart Association jest do tej pory największym badaniem oceniającym korelacje między wzorcami żywieniowymi i dodatkowymi skurczami serca.


Zwracają oni uwagę, że zbyt częste przedwczesne pobudzenia przedsionkowe (PAC) mogą skutkować późniejszym rozwojem migotania przedsionków, a w konsekwencji udarem mózgu i zgonem. Podobnie, częste przedwczesne pobudzenia komorowe (PVC) mogą spowodować zaostrzenie niewydolności serca, groźne arytmie komorowe i zgon.


Chociaż wcześniejsze badania powiązały oba rodzaje przedwczesnych skurczów ze spożyciem kofeiny, naukowcy twierdzą, iż takie badania przeprowadzono kilkadziesiąt lat temu i nie ustanowiono bezwzględnej ilości PAC lub PVC jako głównych punktów końcowych. W wyniku tych badań, wytyczne American Heart Association (AHA) dotyczące PVC zalecają wyeliminowanie czynników, które potencjalnie mogłyby zaostrzać chorobę - w tym kofeiny, alkoholu i nikotyny, u pacjentów obciążonych wywiadem przedwczesnych pobudzeń dodatkowych.


Jednakże ostatnie badania sugerują, że umiarkowane spożycie kawy może zmniejszać ryzyko sercowo-naczyniowe i zapobiegać przedwczesnej śmierci. W związku z aktualnymi wytycznymi, lekarze nie są pewni, jakich rad dotyczących spożycia produktów zawierających kofeinę udzielać pacjentom. Oznacza to, że pacjenci mogą niepotrzebne ograniczać spożycie kawy, aby uniknąć ewentualnych problemów z sercem.


W celu przeprowadzenia badania, dr Gregory Marcus, kardiolog z UCSF i wsp. ocenili dane 1,388 pacjentów z bazy danych Cardiovascular Health Study z National Heart, Lung, and Blood Institute, która obejmuje łącznie 6000 pacjentów. Z badania zostali wykluczeni chorzy z przetrwałymi dodatkowymi skurczami serca.


Po ocenie podstawowego profilu żywienia uczestników i przeprowadzeniu 24-godzinnego ambulatoryjnego monitorowania EKG, naukowcy określili częstość spożycia kawy, herbaty i czekolady przez badanych. W sumie 61% uczestników spożywało więcej niż jedną porcję kofeiny dziennie.


Wyniki pokazały, że nie ma różnicy w częstości występowania PAC lub PVC na godzinę we wszystkich profilach konsumpcji kawy, herbaty i czekolady.


Wypowiadając się na temat wyników, dr Marcus mówi:


"Zalecenia kliniczne doradzające ograniczenie regularnego spożycia produktów zawierających kofeinę w celu zapobiegania zaburzeniom rytmu serca powinny być ponownie przeanalizowane, ponieważ możemy niepotrzebnie ograniczać konsumpcję produktów takich jak czekolada, kawa i herbata, które mogą rzeczywiście przynosić korzyści sercowo-naczyniowe." Dodaje: "Biorąc pod uwagę wyniki naszych ostatnich badań wykazujących, że dodatkowe uderzenia serca mogą być niebezpieczne, to odkrycie jest szczególnie istotne."

Źródło: medicalnewstoday.com