Dieta bogata w cukier i tłuszcz, taka jak hamburgery, frytki i napoje gazowane, może negatywnie wpływać na mleko matki i zdrowie dziecka jeszcze przed poczęciem dziecka. Nowe badanie na myszach laboratoryjnych wykazało, że nawet stosunkowo krótkotrwałe spożywanie diety typu fast food wpływa na zdrowie kobiet, zmniejszając ich zdolność do wytwarzania pokarmu po porodzie. Może to wpływać na samopoczucie noworodka, a także zwiększać ryzyko rozwoju potencjalnie śmiertelnych chorób u matki i dziecka, takich jak choroby serca, udar i cukrzyca w późniejszym życiu. Nawet matki, które wydają się mieć prawidłową wagę, mogą cierpieć z powodu ukrytych problemów, takich jak stłuszczenie wątroby, które można zaobserwować u osób z nadwagą lub otyłością w wyniku stosowania diety bogatej w przetworzoną żywność, która zwykle zawiera znaczne ilości tłuszczy i cukrów. Może to prowadzić do marskości i niewydolności wątroby.

Nowe odkrycia dotyczyły naukowców z laboratorium Sferruzzi-Perri w Centrum Badań Trofoblastów Uniwersytetu Cambridge oraz Wydziału Promocji Zdrowia Kobiet i Noworodków Uniwersytetu Chile w Santiago i zostały opublikowane w czasopiśmie Acta Physiologica. Współautorka, profesor Amanda Sferruzzi-Perri, profesor fizjologii płodu i łożyska oraz stypendystka St John's College w Cambridge, powiedziały: „Kobiety stosujące dietę o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu mogą nie zdawać sobie sprawy z tego, jaki to może mieć wpływ na zdrowie. W jej wyniku może dochodzić do rozwoju otyłości, o której wiemy, że jest predyktorem wielu problemów zdrowotnych. To może nie mieć jawnego wpływu na ich zdolność do zajścia w ciążę, ale może mieć konsekwencje dla wzrostu dziecka przed urodzeniem i zdrowie i dobre samopoczucie dziecka po urodzeniu.

Wiadomo już, że dieta „w stylu zachodnim” bogata w tłuszcze i cukier przyczynia się do pandemii podwyższonego wskaźnika masy ciała (BMI) i otyłości nie tylko w krajach rozwiniętych, ale także w krajach rozwijających się przechodzących urbanizację, w tym w Chile. W rezultacie nieco ponad połowa kobiet (52,7%) w wielu populacjach na całym świecie ma nadwagę lub otyłość podczas poczęcia, co prowadzi do problemów zarówno z osiągnięciem, jak i utrzymaniem zdrowej ciąży.

Otyłość była już wcześniej odtwarzana u myszy, ale większość badań koncentruje się na skutkach przewlekłej, długoterminowej diety o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru. W tym nowym badaniu grupa myszy była karmiona dietą składającą się z przetworzonych, wysokotłuszczowych granulek ze słodzonym skondensowanym mlekiem przez zaledwie trzy tygodnie przed ciążą, podczas samej trzytygodniowej ciąży i po porodzie. Ta dieta została zaprojektowana tak, aby naśladować zawartość odżywczą burgera typu fast food, frytek i słodkich napojów bezalkoholowych. Celem było określenie wpływu na płodność, wzrost płodu i wyniki noworodków.

Naukowcy odkryli, że nawet krótkotrwała dieta wysokotłuszczowa i bogata w cukier wpłynęła na przeżycie młodych myszy we wczesnym okresie po urodzeniu, ze zwiększoną utratą w czasie, gdy matka karmiła swoje potomstwo. Białka mleka są niezwykle ważne dla rozwoju noworodków, ale stwierdzono, że ich jakość jest słaba u matek myszy stosujących dietę wysokotłuszczową i wysokocukrową.

„Chcieliśmy wiedzieć, co się dzieje, ponieważ matki wyglądały prawidłowo, ale odkryliśmy, że chociaż myszy wydawały się mieć dobre wskaźniki zachodzenia w ciążę, miały większe ilości tkanki tłuszczowej przed i w czasie trwania ciąży” – powiedział profesor Sferruzzi-Perri.

„Taka dieta doprowadziła do stłuszczenia wątroby, co jest naprawdę niebezpieczne dla mamy, i nastąpiła modyfikacja w tworzeniu się łożyska. Waga samego płodu nie została zmieniona. Wydawały się lżejsze, ale nie było to istotne. Ale co było oczywiste było również, że odżywianie płodu uległo zmianie w czasie ciąży.Potem, kiedy przyjrzeliśmy się, jak mama może wspierać dziecko po ciąży, stwierdziliśmy, że rozwój jej gruczołu sutkowego i skład białka mleka uległy zmianie, co mogło być wyjaśnieniem większych problemów zdrowotnych noworodków”.

Kiedy kobieta o większej masie ciała jest w ciąży, klinicyści często są najbardziej zaniepokojeni ryzykiem rozwoju cukrzycy i nieprawidłowego wzrostu dziecka. Jednak u przyszłych mam, które wyglądają zdrowo, niezależnie od przyjmowanych pokarmów , subtelne, ale potencjalnie niebezpieczne zmiany w ciąży mogą okazać się niebezpieczne.

„Uderzające jest to, że krótka ekspozycja na dietę tuż przed ciążą, która może nie zmieniać w zauważalny sposób rozmiaru lub masy ciała kobiety, może nadal mieć wpływ na zdrowie matki i nienarodzone dziecko” — powiedział profesor Sferruzzi-Perri.

„Dostajemy coraz więcej informacji, że dieta matki jest tak ważna. To, co jesz na wiele lat przed lub tuż przed ciążą, może mieć spory wpływ na rozwój dziecka”.

Profesor Sferruzzi-Perri powiedziała, że ważne jest, aby kobiety były edukowane na temat zdrowej, zbilansowanej diety przed próbą zajścia w ciążę, a także podczas ciąży i po niej. Chciałaby również, aby wsparcie ciąży było bardziej dostosowane do indywidualnych matek, nawet jeśli wyglądają na zdrowe. „Chodzi o dobrą jakość diety, aby mama miała dobrej jakości mleko, aby dziecko mogło się dobrze rozwijać”.

Ponieważ szybko przetworzona żywność jest często tańsza w zakupie, profesor Sferruzzi-Perri obawia się, że ubóstwo i nierówność mogą być przeszkodami w przyjęciu zdrowego i aktywnego stylu życia. „. Często najłatwiejszą i najtańszą opcją jest kupowanie przetworzonej żywności, która zwykle zawiera dużo cukru i tłuszczów. Wraz ze wzrostem kosztów utrzymania rodziny, które są już pozbawione opieki, częściej spożywają żywność o niskiej wartości odżywczej, ponieważ mają mniej pieniędzy w kieszeni”.

„Może to mieć wpływ nie tylko na ich zdrowie i samopoczucie, ale także na zdrowie i samopoczucie ich dziecka. Wiemy również, że dzieje się tak nie tylko bezpośrednio po urodzeniu, ponieważ niezdrowa dieta może prowadzić do ryzyko cukrzycy i chorób serca u dziecka w dłuższej perspektywie. Tak więc te diety mogą naprawdę stworzyć ciąg negatywnych skutków zdrowotnych, z implikacjami dla kolejnych pokoleń”.

Źródło: medicalxpress.com