Wiele badań wskazywało na to, że miłośnicy błonnika zwykle mają niższe ryzyko zachorowania na choroby serca. Eksperci twierdzą, że błonnik - zwłaszcza pełne ziarna zbóż – wykazuje swoje zalety także po ataku serca.

Ludzie, którzy jedli najwięcej "błonnika zbóż", czyli tego pochodzącego z żywności, takiej jak płatki owsiane, jęczmień i makarony pełnoziarniste byli o 27 procent mniej narażeni na śmierć w okresie trwania badania, w porównaniu do tych, którzy jedli mniej błonnika. To badanie nie może wyjaśnić wszystkich potencjalnych różnic, powiedział Eric Rimm, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Harvarda w Szkole Zdrowia Publicznego będący starszym pracownikiem naukowy.

Ustalenia nie dowodzą, że błonnik sam w sobie, przedłuża życie ludziom, którzy przeżyli atak serca. Ludzie, którzy jedzą pokarmy bogate w błonnik mogli różnić się na wiele sposobów, od tych, którzy spożywali mało błonnika. Warto dodać, że pokarmy te są nie tylko bogate w błonnik, ale również stanowią źródło ważnych składników mineralnych, witamin i substancji roślinnych.

Kromka chleba pełnoziarnistego, pół filiżanki płatków owsianych lub brązowego ryżu, czy trzy filiżanki popcornu to przykłady jednej porcji pełnego ziarna. American Heart Association zaleca jedzenie sześciu do ośmiu porcji produktów zbożowych dziennie, najlepiej tych z pełnych ziaren zbóż.

[Medicine Net]