Naukowcy z Washington University School of Medicine w swoich badaniach zauważyli, że modyfikowanie sygnału przetwarzanego przez witaminę D, pełniącą rolę receptorów komórek biorących udział w odpowiedzi immunologicznej (monocytów i makrofagów), może powodować reakcje zapalne prowadzące do rozwoju zespołu metabolicznego.

W badaniach na myszach, naukowcy wyłączając aktywnoś receptorów witaminy D w monocytach i makrofagach, zauważyli, że skutkowało to m.in.:

  • powstawaniem blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych i rozwojem insulinooporności;
  • nasileniem reakcji zapalnych w wątrobie i  naczyniach krwionośnych;
  • odkładaniem się cholesterolu i wydzielaniem czynników zapalnych.

Zdaniem autorów badania, witamina D jest odpowiedzialna za hamowanie powyższych procesów i zmniejsza ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego.


Więcej: Julia Krupińska. [Opublikowano dnia: 2015-04-09]. Witamina D chroni przed miażdżycą u diabetyków?. Protokół dostępu: http://www.kardiolog.pl/doniesienia/34932 [Pobrano dnia: 2015-04-15].