Naukowcy odkryli, że popularne zioła kulinarne takie jak: rozmaryn, oregano i majeranek zawierają związki, które mogą mieć podobny do leków potencjał w kontrolowaniu cukrzycy typu II. Elvira de Mejia, profesor na Wydziale Nauk o Zdrowiu i żywienia człowieka na Uniwersytecie Illlinoi w Urbana-Champaign wraz ze współpracownikami, przedstawiła swoje wyniki w czasopiśmie Agriculturan and Food Chemistry.

Badacze zwrócili uwagę na fakt, iż wzrasta liczba zachorowań na cukrzycę typu II, co zwiększa zapotrzebowanie na sposoby walki z chorobą.

Postanowiono zbadać zdolność ziół do hamowania dwóch enzymów DPP-IV oraz PTB1B, których rola w organizmie prowadzi do kontroli stężenia glukozy we krwi.

Okazało się, że zawarte w nich polifenole i flawonoidy, wykazują zdolność do hamowania tych enzymów.

Zespół zaapelował o więcej badań, które pomogłyby zrozumieć rolę tych związków w zmniejszeniu ryzyka cukrzycy typu II. Być może w przyszłości będą mogły one stanowić obok aktywności fizycznej uzupełnienie farmakoterapii cukrzycy typu II.



Źródło: www.medicalnewstoday.com