Badania sugerują, że metoda porodu dziecka wiąże się z tym, jak jego układ odpornościowy zareaguje na dwie kluczowe szczepionki dla dzieci. Stwierdzono, że dzieci urodzone naturalnie mają wyższy poziom przeciwciał w porównaniu z dziećmi urodzonymi przez cięcie cesarskie po otrzymaniu szczepionek, które chronią przed bakteriami wywołującymi infekcje płuc i zapalenie opon mózgowych.

Eksperci twierdzą, że odkrycia mogą pomóc w rozmowach na temat cesarskiego cięcia między przyszłymi matkami a ich lekarzami oraz w kształtowaniu bardziej dostosowanych programów szczepień.

Naukowcy zbadali związek między drobnoustrojami jelitowymi a poziomem przeciwciał po szczepieniu w kohorcie 120 dzieci, które w 8. i 12. tygodniu zostały zaszczepione przeciwko infekcjom płuc i zapaleniu opon mózgowych.

Naukowcy śledzili rozwój mikrobiomu jelitowego – społeczności drobnoustrojów żyjących w naszym ciele – w pierwszym roku życia dziecka i jego odpowiedź immunologiczną na szczepionki, testując próbki śliny w wieku 12 i 18 miesięcy.

Badania przeprowadził zespół z Uniwersytetu w Edynburgu, Szpitala Spaarne i Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Utrechcie oraz Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego i Środowiska w Holandii.

U 101 dzieci zbadanych pod kątem przeciwciał w wyniku szczepionki, która chroni przed infekcjami płuc, badacze stwierdzili dwukrotnie wyższy poziom przeciwciał u dzieci urodzonych naturalnie w porównaniu z tymi urodzonymi przez cesarskie cięcie.

U dzieci, które urodziły się naturalnie, karmienie piersią wiązało się z 3,5-krotnie wyższym poziomem przeciwciał w porównaniu z dziećmi karmionymi mieszanką.

Poziomy przeciwciał w wyniku szczepionki chroniącej przed zapaleniem opon mózgowo-rdzeniowych zbadano u 66 niemowląt. Eksperci stwierdzili, że poziom przeciwciał był 1,7 razy wyższy u dzieci urodzonych naturalnie, niezależnie od karmienia piersią, w porównaniu z tymi urodzonymi przez cesarskie cięcie.

Mikrobiom jelitowy jest zaszczepiany zaraz po urodzeniu i rozwija się szybko w ciągu pierwszych kilku miesięcy życia, a wpływ na niego ma głównie sposób porodu, karmienie piersią i stosowanie antybiotyków. Zespół odkrył wyraźny związek między drobnoustrojami w jelitach tych dzieci a poziomem przeciwciał.

Na przykład wśród wielu bakterii w jelitach, szczególnie wysoki poziom dwóch bakterii – Bifidobacterium i E. coli – był powiązany z silną odpowiedzią przeciwciał na szczepionkę, która chroni przed infekcjami płuc. Wysoki poziom E. coli był również powiązany z silną odpowiedzią przeciwciał na szczepionkę, która chroni przed zapaleniem opon mózgowych. Dziecko nabywa bakterie Bifidobacterium i E.coli w drodze naturalnego porodu, a ludzkie mleko jest potrzebne, aby zapewnić cukry, dzięki którym te bakterie mogą się rozwijać.

Zespół doszedł do wniosku, że mikrobiom niemowląt we wczesnym okresie życia przyczynia się do odpowiedzi układu odpornościowego na szczepionki i wyznacza poziom ochrony przed niektórymi infekcjami w dzieciństwie.

Eksperci twierdzą, że harmonogramy szczepień można również dostosować na podstawie sposobu porodu lub analizy mikrobiomu dziecka w przyszłości.

Badania zostały opublikowane w Nature Communications. Został on sfinansowany przez Główne Biuro Naukowe Szkocji i Holenderską Organizację Badań Naukowych.

Dr Emma de Koff, pierwsza autorka i stażystka z mikrobiologii w Centrum Medycznym Uniwersytetu w Amsterdamie, powiedziała: „Oczekiwaliśmy, że znajdziemy związek między mikrobiomem jelitowym a reakcją dzieci na szczepionki, jednak nigdy nie sądziliśmy, że znajdziemy najsilniejsze efekty w pierwszych tygodniach życia."

Profesor Debby Bogaert, kierownik badań i Katedry Medycyny Pediatrycznej na Uniwersytecie w Edynburgu, powiedziała: „Myślę, że szczególnie interesujące jest to, że zidentyfikowaliśmy kilka pożytecznych drobnoustrojów, które są łącznikiem między sposobem podawania a reakcją na szczepienia. W przyszłości możemy być w stanie uzupełnić te bakterie dzieciom urodzonym przez cesarskie cięcie wkrótce po urodzeniu, na przykład poprzez „przeszczep kału” z matki na dziecko lub zastosowanie specjalnie zaprojektowanych probiotyków”.

Źródło: sciencedaily.com