Czy witamina D mogłaby odnieść sukces jeszcze na kolejnym polu? Razem z tym, jak rosną obawy dotyczące odpowiedniej ilości witaminy D, jej niskie poziomy zostały powiązane z ryzykiem zachorowania na raka pęcherza, zgodnie z wynikami przedstawionymi na konferencji Society for Endocrinology w Wielkiej Brytanii.

Odkrycia te są dodatkiem do materiału dowodowego, sugerującego, że niski poziom witaminy D jest szkodliwy dla zdrowia.

Część potrzebnej ilości witaminy D pochodzi z diety. Dobre źródła to tłuste ryby i olej z ryb, nabiał, grzyby, wątroba i żółtka. Jednakże, jest ona syntetyzowana głównie wtedy, gdy organizm jest wystawiony na działanie promieni słonecznych. Same źródła żywieniowe nie są w stanie normalnie zapewnić wystarczającej ilości witaminy D.

Witamina D pomaga organizmowi utrzymać prawidłowy poziom wapnia i fosfatazy. Niskie poziomy są związane z szeregiem problemów zdrowotnych.

U dzieci, może doprowadzić do deformacji kości, takiej jak krzywica. Jej stężenia mają tendencję do zmniejszania się z wiekiem, a z czasem, brak witaminy D może prowadzić do osteoporozy, zwłaszcza u kobiet po menopauzie.

Niskie poziomy powiązano również z zaburzeniami funkcji poznawczych, chorobami sercowo-naczyniowymi, nowotworami i chorobami autoimmunologicznymi.

Kto jest narażony na niedobór witaminy D?

Niedobór witaminy D jest powszechny wśród osób o ograniczonej ekspozycji na światło słoneczne. Obejmuje ludności z regionów północnych, gdzie zimowe dni są krótkie, a także osoby w klimacie, gdzie jest zbyt gorąco do spędzenia czasu na świeżym powietrzu.

Inna grupa zagrożonych to te osoby, którzy zakrywają się lub stosują ochronę przeciwsłoneczną z silnym czynnikiem SPF, aby uniknąć oparzenia słonecznego i raka skóry lub zakrywają swoje ciała ze względów kulturowych lub religijnych, a także ci, którzy przebywają tylko w cieniu, aby ich skóra pozostała blada. Osoby o ciemnej karnacji są bardziej podatne na niski poziom witaminy D.

Nadmierna ilość wypijanych słodkich napojów może mieć wpływ na poziom witaminy D.

W Stanach Zjednoczonych, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zauważa, że w latach 2002-2006, 8 procent populacji w wieku 1 roku lub powyżej było narażone na niedobór witaminy D, 24 procent było narażone na niedostateczną jej ilość, a tylko w 17 procentach była ona na pożądanym poziomie.

Mniej niż 1 procent społeczeństwa budzi obawy o nadmiar witaminy D.

Oczekuje się, że około 2,4 procent mężczyzn i kobiet w Stanach Zjednoczonych zachoruje na raka pęcherza moczowego.

Najważniejsze fakty dotyczące raka pęcherza moczowego:

- 76 960 nowych przypadków raka pęcherza spodziewane jest w Stanach Zjednoczonych w 2016 roku
- należy się spodziewać 16 390 zgonów z powodu raka pęcherza moczowego w 2016 roku
- 77,5 procent pacjentów przeżywa 5 lat lub dłużej.

Stanowi on 4,6 procent wszystkich nowych przypadków nowotworów i odpowiada za 2,8 procent zgonów z powodu nowotworów.

Naukowcy z University of Warwick i Coventry w Wielkiej Brytanii, kierowani przez dr Rosemary Bland, chcieli wiedzieć więcej o tym, jak synteza witaminy D może wpływać na odpowiedź immunologiczną w poszczególnych tkankach.

Witamina D może przynosić korzyści z odpowiedzi immunologicznej

Naukowcy rzeprowadzilisystematyczny przegląd siedmiu badań w celu zbadania związku między witaminą D i rakiem pęcherza. Liczba uczestników w badaniu wahała się od 112 do 1125. Niektóre z tych badań mierzyły poziom witaminy D przed diagnozą, niektóre w czasie, a niektóre w stadium badań kontrolnych.

W pięciu z siedmiu badań stwierdzono, że ryzyko zachorowania na raka pęcherza jest zwiększone, gdy poziom witaminy D jest niski. Wyższe poziomy witaminy D korelują także z lepszą przeżywalnością iefektami leczenia u osób chorych na raka pęcherza moczowego.

Zespół zbadał również komórki wyściełające pęcherza, znane jako przejściowe komórki nabłonkowe. Okazało się, że te komórki mogą aktywować odpowiedź na witaminę D, i że mogą one syntetyzować wystarczające ilości witaminy D, aby wywołać miejscową odpowiedź immunologiczną. Poprzez rozpoznanie nieprawidłowych komórek przed ich dalszym rozwojem, układ immunologiczny może być w stanie wykorzystać te informacje w celu zapobiegania temu nowotworowi.

Naukowcy podsumowują, że „ryzyko raka pęcherza koreluje z niskim poziomem [witaminy D] w surowicy." Dr Bland sugeruje, że jeśli to się potwierdzi, podawanie dodatkowej witaminy D może być bezpiecznym i ekonomicznym środkiem prewencji.

„Inne badania kliniczne są wymagane, aby przetestować ten związek, ale nasze badania sugerują, że niski poziom witaminy D we krwi może zapobiegać możliwości komórek w obrębie pęcherza do stymulowania właściwej reakcji na nieprawidłowe komórki. Ponieważ witamina D jest tania i bezpieczna, potencjał zastosowania jej w profilaktyce onkologicznej jest ekscytujący i potencjalnie może wpłynąć na życie wielu ludzi", dodaje na koniec dr Rosemary Bland.

Autorzy wzywają do kolejnych badań klinicznych w celu potwierdzenia ich wyników.

Źródło: medicalnewstoday.com