Białko chroni przed udarem mózgu

 


Dieta wysokobiałkowa, a w szczególności bogata w ryby, może znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na udar mózgu – informują naukowcy na łamach czasopisma „Neurology”.

Uczeni z uniwersytetu w Nankin (we wschodnich Chinach) przeanalizował wyniki siedmiu dużych badań, poświęconych zależności pomiędzy spożyciem białka a ryzykiem udaru mózgu. Dane pochodziły od ponad 254 tys. uczestników, których obserwowano przez średnio 14 lat.

Okazało się, że osoby z najwyższym udziałem białka w diecie były o 20 proc. mniej narażone na udar mózgu niż osoby spożywające najmniej białka. Po uwzględnieniu innych czynników ryzyka, takich jak palenie tytoniu i wysoki poziom cholesterolu, badacze wyliczyli, że każde dodatkowe 20 g białka dziennie, obniża ryzyko udaru o 26 proc.

– Ilość białka, która wystarcza, aby zmniejszyć ryzyko udaru, wcale nie jest duża – to zaledwie 20 gramów dziennie – tłumaczy dr Xinfeng Liu. – Jeżeli spożycie białka u każdego z nas utrzymywałoby się na tym poziomie, można by teoretycznie zapobiec ponad 1,4 mln zgonów spowodowanych udarami mózgu rocznie i znacząco ograniczyć niepełnosprawność będącą wynikiem tego schorzenia.

Autorzy podkreśla jednak, że analiza nie uwzględnia zwiększonego spożycia czerwonego mięsa, które także jest czynnikiem ryzyka udaru mózgu. Białko, o którym mowa, pochodzi przede wszystkim z mięsa ryb.


Źródło: www.medexpress.pl