Dwa nowe badania łączą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych we krwi z integralnością struktur mózgowych i zdolności poznawczych, które często zanikają od wczesnego okresu starzenia się.

Badania dowodzą, że spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 może sprzyjać zdrowemu starzeniu się mózgu. Badacze stwierdzili, że potrzebne są dalsze badania, aby przetestować tę hipotezę.

Mózg jest zbiór połączonych współdziałających ze sobą części, z których każda działa w swoim własnym tempie. Niektóre struktury mózgu i ich zdolności działania zaczynają pogarszać się przed innymi, powiedziała Marta Zamroziewicz, M.D. Uniwersytetu w Illinois, która prowadziła nowe badania z profesorem psychologii Aronem Barbeyem.

"Badaliśmy główną sieć mózgu - sieć czołowo-ciemieniową - która odgrywa ważną rolę w „płynnej inteligencji”, a jej sprawność spada wcześnie, nawet u zdrowych ludzi" - powiedziała Zamroziewicz. „Płynna inteligencja” opisuje zdolność do rozwiązywania problemów, których nigdy wcześniej nie spotkaliśmy.

"W osobnym badaniu zbadaliśmy istotę białą sklepienia- grupę włókien nerwowych w centrum mózgu, ważną dla pamięci", powiedziała.

Poprzednie badania wykazały, że fornix jest jednym z pierwszych regionów mózgu, które mają zostać zniszczone w chorobie Alzheimera.

W obu badaniach naukowcy analizowali zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych we krwi osób dorosłych w wieku od 65 do 75 lat. Analizowali związek między ilością tych składników odżywczych a strukturami mózgu poddanymi badaniom. Badania te różnią się od innych tego typu, które skupiają się tylko na jednym lub dwóch wielonienasyconych kwasach tłuszczowych - powiedziała Zamroziewicz.

"Większość badań, które sprawdza te tłuszcze w zdrowiu i w trakcie zdrowego starzenia się, koncentruje się na kwasach tłuszczowych omega-3 DHA i EPA, te pochodzą z ryb i oleju rybnego, jednak większość ludzi na półkuli zachodniej nie jje wystarczająco dużo ryb, by naprawdę zobaczyć korzyści wynikające z ich spożycia. ", powiedziała. Inne kwasy tłuszczowe, jak kwas alfa-linolenowy i kwas stearynowy, są prekursorami EPA i DHA w organizmie. Te tłuszcze mogą występować w produktach z roślin lądowych takich jak orzechy, nasiona i oleje.

"Głównym celem badań nad neuronauką poznawczą odżywienia jest zrozumienie, w jaki sposób te składniki odżywcze wpływają na zdrowie mózgu", powiedziała Zamroziewicz. "Niektóre z tych składników odżywczych są uważane za bardziej korzystne niż inne".

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Journal of Nutritional Neuroscience badacze poszukiwali związków między kilkoma kwasami tłuszczowymi omega-3 we krwi, względnym rozmiarem struktur w przedniej i bocznej kościach mózgu, a skutecznością testów płynnej inteligencji w zdrowych starszych osób dorosłych.

Zespół wykazał korelacje między poziomem we krwi trzech kwasów tłuszczowych omega-3 - kwasu alfa-linolenowego, kwasu stearynowego i kwasu eikozatrienowwego - oraz „płynnej inteligencji” u tych dorosłych osób. Dalsze analizy ujawniły, że wielkość tej lewej kory czołowo-ciemieniowej odgrywała rolę pośredniczącą w tym związku. Osoby z wyższym poziomem we krwi tych trzech składników odżywczych miały bardziej rozwiniętą lewą korę czołowo-ciemieniową, a wielkość tego rozmiaru w mózgu przewidywała wyniki w badaniach płynnej inteligencji, przeprowadzane na podstawie zbieranego wywiadu.

"Wiele badań mówi nam, że ludzie muszą jeść ryby i olej z ryb, aby uzyskać efekty neuroprotekcyjne z tych konkretnych tłuszczów, ale to nowe stwierdzenie sugeruje, że nawet tłuszcze, które otrzymujemy z orzechów, nasion i olejów mogą mieć również pozytywny wpływ na zdrowie mózgu” - powiedziała Zamroziewicz.

W drugim badaniu zespół stwierdził, że wielkość sklepienia mózgu wiązała się z równowagą kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 we krwi oraz że silniejszy fornix zbiegł się z zachowywaniem pamięci u osób starszych. Ponownie badacze stwierdzili, że struktura mózgu odgrywała rolę pośredniczącą między obfitością i równowagą składników odżywczych we krwi i zdolnościami poznawczymi (w tym przypadku pamięci). Wyniki zostały opisane w czasopiśmie Aging & Disease.

"Odkrycia te mają istotny wpływ na dietę zachodnią, która często jest niezgodna z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-6 i małą ilością kwasów tłuszczowych omega-3" - powiedziała Zamroziewicz.

"Te dwa badania wskazują na znaczenie zbadania wpływu grup składników odżywczych razem, a nie koncentrowania się na jednym z nich," powiedział Barbey. "Sugerują, że różna zawartość tłuszczów wielonienasyconych promuje specyficzne aspekty zdolności poznawczych poprzez wzmocnienie leżących u podstaw neuronów, które są podatne na choroby i związaną z wiekiem utratę sprawności”.

Źródło: sciencedaily.com