Twój portal informacji medycznej

Oceń nasz portal

Jak podoba Ci się nasza nowa strona internetowa?



Głosowanie i oglądanie wyników są dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się.

Aktualizacja bazy 2019-09-23 01:51:57

Tagi: zdrowie odżywianie

Woda, żywność, powietrze, klimat i ich wpływ na zdrowie - na konferencji w NIZP-PZH
14:38 15 LIS 20180

Woda, żywność, powietrze, klimat i ich wpływ na zdrowie - na konferencji w NIZP-PZH

To, co jemy, pijemy i czym oddychamy ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie - mówili uczestnicy wtorkowej konferencji "Żywność, woda i powietrze – czy żyjemy w bezpiecznym otoczeniu?", zorganizowanej we wtorek w Warszawie. O wpływie otoczenia na zdrowie człowieka mówili uczestnicy konferencji...

13:11 13 LIS 20186

Badanie 470 tysięcy Europejczyków udowodniło, że zdrowe jedzenie zmniejsza ryzyko raka

Naukowcy z Francuskiego Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych (Institut national de la santé et de la recherche médicale – INSERM) oraz Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), na łamach pisma „PLOS Medicine” opublikowali wyniki projektu, w ramach którego sprawdzali...

14:05 29 PAŹ 20180

Jak wrażliwość sensoryczna wypływa na wybory pokarmowe? - sprawdzają to naukowcy z Poznania

Czy osoby, które lepiej wyczuwają tzw. smak tłusty, wybierają więcej czy mniej produktów wysokotłuszczowych? I jak to wpływa na ich zdrowie? Badają to naukowcy z Laboratorium Molekularnych Badań nad Metabolizmem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. W Laboratorium Molekularnych Badań nad...

12:01 16 SIE 20187

W warszawskiej SGGW powstanie Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych

Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych powstanie w SGGW w Warszawie. Umowę umożliwiającą budowę Centrum podpisali szef resortu nauki, wicepremier Jarosław Gowin i rektor SGGW prof. Wiesław Bielawski, w obecności ministra rolnictwa Jana Krzysztofa Ardanowskiego. Wartość projektu wynosi ponad 100 mln...

10:55 01 SIE 20180

Innowacyjna tablica edukacyjna nt. zdrowego stylu życia dla osób niewidomych

Innowacyjną tablicę edukacyjną, przedstawiającą informacje dotyczące zdrowego stylu życia w sposób czytelny dla osób niewidomych i słabo widzących, opracował zespół specjalistów z Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Tablicę „Piramida Zdrowego Stylu Życia” opracowano w formie reliefowej. Umożliwia to...

11:12 13 GRU 20175

Połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków

Naukowcy, producenci żywności, handlowcy i restauratorzy połączyli siły, aby wspólnie zadbać o lepsze żywienie Polaków. Za cel stawiają sobie optymalizację wartości energetycznej, a w części przypadków także składu żywności produkowanej w Polsce. Wkrótce rozpoczną się prace nad szczegółowymi...

12:06 13 LIP 20174

Eksperci: Spadła zawartość tłuszczów trans w produktach spożywczych

W ostatnich latach w wielu produktach spożywczych spadła zawartość niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans, ale nadal są takie wyroby, w których jest ich zdecydowanie za dużo - powiedzieli we wtorek w Warszawie eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Specjaliści powołali się na własne badania 44...

11:15 31 MAJ 20174

Z audycji dla dzieci znika reklama niezdrowej żywności - wyniki monitoringu KRRiT

Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji skontrolowała przekazy handlowe emitowane w programach dziecięcych i w programach uniwersalnych przy audycjach dla dzieci pod kątem właściwego stosowania przez nadawców zapisów Porozumienia w sprawie rozpowszechniania reklam i wskazań sponsorskich artykułów...

09:58 04 LIS 20167

20 centów jako cena w zapobieganiu otyłości u dzieci

Szkolna interwencja kosztująca mniej niż 20 centów za dziecko zapobiega niezdrowemu przybieraniu na wadze, tak wynika z randomizowanego badania zaprezentowanego ostatnio na Kongresie ESC 2016 przez brazylijskich naukowców. "Healthy School, Happy School" było badaniem mającym na celu sprawdzenie...

10:51 23 GRU 201410

Rodzinne posiłki kluczem do szczupłej sylwetki

Nastolatki jedzące regularnie rodzinne posiłki znacznie rzadziej są otyłe w porównaniu z tymi, którzy ich nie jadają w gronie najbliższych – wynika z badania opublikowanego „Journal of Pediatrics”.